armbanden

SOS armbanden met je ‘eigen tekst’ voor heren

53 dagen geleden door Alisha geschreven

Niemand hoopt het ooit te hoeven meemaken, maar iedereen kan wel eens in een noodgeval verzeild raken. Daarbij kan het voorkomen dat je niet aanspreekbaar bent, maar dat de hulpdiensten wel medische zorg moeten verrichten. In zo een geval kunnen er medische gegevens belangrijk zijn die de hulpdiensten zouden moeten weten. Ook kan het handig zijn voor kinderen of bijvoorbeeld ouderen met alzheimer die zelf niet direct zullen weten welke medische gegevens relevant zijn voor de hulpverleners. Voor dergelijke situaties is het SOS sieraad ontworpen. Hiermee kunnen levens worden gered.

Hoe werkt de SOS armband?

Een SOS armband doet niet onder voor een reguliere armband. Ook deze sieraden zien er stoer of elegant uit. Het enige verschil is dat er een SOS element in zit verwerkt. In dit element zit een alarmpas. Dit is eigenlijk een formulier die je zelf invult en vervolgens in het SOS element opslaat. Op dit formulier kan je zelf kiezen wat je invult. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen die je gebruikt, je bloedgroep, allergieën, een contactpersoon bij nood, of een eventueel geloof of andere persoonlijke wensen bij medische zorgverlening. Op deze manier hebben hulpverleners altijd de benodigde informatie voor handen. In een noodsituatie moet immers snel worden gehandeld en is er geen tijd om navraag te doen. Dit is voor de medische hulpverleners fijn, maar geeft ook voor de drager een fijn gevoel.

De populairste SOS armbanden (o.a. dementie & diabetes)

SOS sieraden komen in verschillende vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan kettingen en sleutelhangers. Armbanden zijn toch het meest populair, onder andere omdat zij praktisch en goed zichtbaar zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld bij het horloge worden gedragen of als zelfstandige aanvulling op de outfit. Zoals eerder gezegd zijn de SOS armbanden minstens net zo stijlvol als reguliere armbanden. Maar wat zijn nu de populairste SOS armbanden?

De armband van touw

Ten eerste is er een armbandje van touw met een talisman van SOS ertussen. Deze armbandjes zijn gemakkelijk ergens bij te dragen en nemen weinig tot geen ruimte in beslag. Vaak wordt deze variant dan ook gebruikt voor kinderen. Het touw zorgt voor een hoog draagcomfort en is eenvoudig bij andere sieraden te combineren. Ook kan de armband gemakkelijk op maat worden versteld, zodat je de armband niet snel zult verliezen. Wederom bijvoorbeeld erg handig bij kinderen die graag buiten spelen.

De schakelarmband

Daarnaast is er de schakelarmband. Deze band lijkt het meest op reguliere armbanden en heeft daarmee een stoere en verfijnde uitstraling. Het SOS element kan een talisman schakel zijn, maar ook een plaatje dat tussen de schakels is opgenomen. Deze armbanden zijn gemaakt van staal, zilver of goud. Omdat zij lijken op een normaal sieraad is deze variant erg geliefd. Vanwege het stijlvolle uiterlijk is er voor de drager vaak geen drempel om een dergelijk SOS sieraad te gaan dragen.

Plaatarmband met band

Ook is er de plaatarmband met een veelal rubberen band of een band van touw. Deze armband draagt fijn, ook bijvoorbeeld in het water. De band zorgt voor een soepele pasvorm om de arm, waardoor deze ook geschikt is voor beweeglijke beroepen en bijvoorbeeld tijdens het sporten. Een rubberen band is ook minder vatbaar voor stoten dan bijvoorbeeld een schakelarmband. De plaat die vaak van RVS is gemaakt, kan worden gegraveerd met de gewenste medische informatie. Vanwege een medisch logo is het voor hulpverleners direct zichtbaar dat de armband voor hen relevante informatie bevat.

De talisman of het plaatje

Los van het type bandje van de armband, kunnen er dus grofweg twee SOS elementen worden onderscheiden. Namelijk de talisman en het plaatje. De talisman is een soort schakel of hanger waarin je een alarmpas met de gewenste gegevens bewaard. Een plaatje bevat direct deze informatie in zich gegraveerd. De gegevens zijn hierdoor sneller te lezen voor hulpverleners. Aan de andere kant is het niet voor iedereen wenselijk om met deze gegevens in het zicht te lopen. Het kan daarom goed zijn om een afweging te maken naar hulpbehoevendheid. Bij een ouder persoon met alzheimer kan het beter zijn dat het direct zichtbaar is, zodat hulpverleners weten waar ze rekening mee moeten houden. Deze personen beseffen zelf ook niet altijd dat zij een SOS sieraad om hebben. Terwijl mensen die dagelijks naar hun werk gaan er wellicht niet zo mee te koop willen lopen. Het is daarom vooral een persoonlijke afweging. Hulpverleners zijn bekend met en alert op beide varianten.

Lees ook deze blogs

Delen is lief

Nieuwste collectie van januari

Welke stijl zoekt u in uw eigen armband?

nl Dutch
X
Chat openen
1
Heb je een vraagje over de "SOS armbanden met je ‘eigen tekst’ voor heren"? Ik help je graag verder via WhatsApp. Groetjes Henry