MENU

Hoe worden armbanden gemaakt?

03 dagen geleden door Alisha geschreven

Hoe worden armbanden gemaakt?

Armbanden zijn sieraden die al eeuwenlang bestaan en ook nu nog populair zijn. Of het nu gaat om een bedel- of kralenarmband, een manchet- of schakelarmband, er zijn vele manieren om deze prachtige accessoires te maken. Hier gaan we in op de verschillende methoden om armbanden te maken en welke materialen daarbij gebruikt worden.

Basisprincipes voor het maken van armbanden

Voordat we ingaan op de details van het maken van armbanden, kijken we eerst naar de basisprincipes van het maken van een armband. De eerste stap is het bepalen van het soort materiaal dat je wilt gebruiken – metaal, kralen, koord of garen, leer of zelfs stof – omdat dit bepaalt welk gereedschap en welke technieken je nodig hebt voor het maken.

De volgende stap is het opmeten van je polsmaat en beslissen welk type sluiting je wilt gebruiken; box clasps bieden meer zekerheid dan lobster claw clasps maar zijn moeilijker te sluiten. Je hebt ook wat basisbenodigdheden nodig, zoals tangen om metalen onderdelen te manipuleren, kralenkrimpers om rijgprojecten af te maken en kralenstoppers om te voorkomen dat kralen eraf glijden als je met meerdere strengen werkt.

Metalen armbanden maken

Metalen armbanden kunnen worden gemaakt van verschillende metalen zoals zilver, goud, koper en messing. Deze materialen kunnen op verschillende manieren worden gevormd – tot platte platen gehamerd en dan in vormen gesneden met een ijzerzaag of tot draadschakels gedraaid met een rondbektang – en dan aan elkaar worden vastgemaakt met springringen of soldeerverbindingen. Dit type armband vereist gewoonlijk meer ervaring met metaalbewerkingstechnieken dan andere typen; het biedt echter een grotere veelzijdigheid omdat metalen stukken op vele manieren kunnen worden gecombineerd en tot ingewikkelde ontwerpen kunnen worden gevormd.

Kralenarmbanden maken
Koordmaterialen zoals elastisch koord of nylondraad kunnen worden gebruikt om kralenarmbanden te maken, terwijl voor grotere kralen dikke koorden zoals hennepkoord of leren strips nodig zijn. Voor alle rijgprojecten is een naald nodig; kies er een met een oog dat groot genoeg is om het gekozen garen er gemakkelijk doorheen te halen, maar niet zo groot dat je kralen er ook gemakkelijk af kunnen glijden! Als je kleine rocailles gebruikt, gebruik dan een naaldentrekker, zodat je project er netjes uitziet en alle kralen op hun plaats blijven tijdens het rijgen.

Zodra je ontwerp op het materiaal van je keuze is geregen, maak je alles vast door beide uiteinden door een laatste kraal te rijgen (of eventueel te knopen) voordat je aan het eind een vierkante knoop legt en overtollig garen/koordmateriaal afknipt. Om je project af te maken kun je aan beide uiteinden een sluiting aanbrengen; bij sommige ontwerpen is er maar één nodig, bij andere twee, afhankelijk van hoe ze gedragen moeten worden.

Bedelarmbanden maken

Bedelarmbanden zijn erg leuk! U kunt elk stuk personaliseren door speciale bedeltjes toe te voegen die iets belangrijks in uw leven vertegenwoordigen, zoals verjaardagen of jubilea, of gewoon bedeltjes die u plezier geven als u ernaar kijkt, zoals dieren of symbolen die geassocieerd worden met bepaalde geloven/hobby’s enz. Bedels zijn er in alle vormen en maten, dus kies de bedels die het best bij uw ontwerp passen – ze kunnen gemakkelijk worden bevestigd met splitringen die dan aan springringen moeten worden bevestigd voordat ze aan de schakels van de ketting worden bevestigd die bij de meeste bedelarmbanden horen (hoewel voor kleinere bedels misschien maar één springring nodig is).

Andere materiaalsoorten

Andere materialen die gebruikt worden voor het maken van armbanden zijn onder andere lederen stroken waar de bedeltjes rechtstreeks op genaaid kunnen worden via stiksels/klinknagels etc., stoffen stroken waar ook weer bedeltjes op genaaid/gelijmd kunnen worden plus kleurrijke draden die aan elkaar geweven worden in verschillende patronen die bekend staan als macrame (of kumihimo vlechten), houten schijfjes die aan elkaar gekoppeld worden via metalen hoepels waardoor boho chic houten armbanden ontstaan plus gebreide manchetten van garen/wol etc..

Laatste gedachten…

Armbanden maken is een leuke activiteit waaraan iedereen kan deelnemen, ongeacht het niveau! Het vereist creatief denken en geduld bij het omgaan met kleine onderdelen, maar uiteindelijk resulteert het in iets speciaals dat je zelf kunt dragen (of weggeven als cadeau!) Hopelijk heeft dit artikel je wat inzicht gegeven in hoe armbanden worden gemaakt – veel plezier met knutselen iedereen!

Lees ook deze blogs

Delen is lief

Nieuwste collectie van april

Welke stijl zoekt u in uw eigen armband?

Graveerbare armbanden

Foto-armbanden

Met vingerafdruk

Kralen van natuursteen

Houten TimberWood

Natuurstenen kralen

Paracord Touw

RVS Edelstaal

Leren armbanden

925 Sterling Zilver

Magneet

Goudkleurig

Vikings - Valhalla

Herdenkingsarmband

As-armband

Geboorte armbanden

Landkaart + GPS coördinaten

Hondenpoot of fotoafdruk

Kattenpoot of fotoafdruk

Paardenarmband

Zwart gekleurd

Blauwe kleur

Beige kleur

Witte kleur

Geweven kleur

Grijze kleur

Rode kleur

Hollands Oranje kleur

Gele kleur

Groene kleur

Bruine kleur

Vuurstarters Survival

Zweedse vissenstaart

Armband met initialen

Cadeauverpakkingen

Klantenservice